Gå til indhold

Morfin og smertecocktail

Se kontaktoplysninger
Metoder til medicinsk smertelindring, når du skal føde, er eksempelvis morfin eller smertecocktail.

Morfin​

Morfin anvendes i den første indledende del af fødselsforløbet, hvor du kan være begyndende forpint og/eller trænger til at slappe af og eventuelt sove nogle timer.

Morfin virker ved at påvirke hjernens smerteopfattelse og har også en sløvende, og dermed afslappende effekt. Det kan give en pause og derefter gøre veernes arbejde mere effektivt, således at livmodermunden kan åbne sig hurtigere.

Morfin gives som en indsprøjtning i låret. Virkningen begynder efter cirka 20 minutter og varer 2-4 timer. Derfor skal du være indlagt for at hvile i minimum 3 timer. Medicinen gives ikke, hvis fødslen forventes inden for de næste fire timer.

Morfin kan også gives som tablet og herved kan man i de fleste tilfælde gå hjem og hvile.

​Bivirkninger

Morfinen kan give dig kvalme, svimmelhed og eventuelt opkastning og i sjældne tilfælde hudkløe. Fødes barnet før virkningen af morfinen er aftaget hos mor, kan det få et medikament, der ophæver morfinens virkning. Morfinen kan gøre dit barn lidt mere sløvt i begyndelsen, og det kan påvirke sutteevnen.

Smertecocktail​

Hvis du har behov for at hvile eller sove, og endnu ikke er særlig langt i fødslen, kan du få en cocktail af smertelindrende, vehæmmende og afslappende medicin til at hvile på. Den gives til gravide med ukomplicerede graviditet, der er til termin.

Bivirkninger​

Der er ingen bivirkninger for barnet.

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Graviditet, fødsel og barsel

Sygehusvej 10

4000 Roskilde

Se kort

Find vej til Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Besøgstider

Vi har fri besøgstid - vis hensyn. Hviletid kl. 12.30-14.30 og efter kl. 21.00

Ring til os

Mandag-torsdag fra kl. 9.00-15.00
Fredage fra kl. 9.00-14-00

Giv os besked, hvis du er nødt til at melde afbud, ændre din tid eller er forsinket. Så kan vi indkalde en anden, og undgå lange ventetider.

Tlf. 47 32 40 40

Tlf. 47 32 40 40

Akutte opkald

Tlf. 47 32 40 73

Tlf. 47 32 40 73