Gå til indhold

Smertelindring

En fødsel er en af de største oplevelser i livet, men en fødsel kan også være smertefuld. Der er flere ting, både vi og du kan gøre for at reducere smerter i forbindelse med fødslen.

Se kontaktoplysninger

Der er stor forskel på den enkelte kvindes oplevelse af smerter under fødslen. Undervejs i fødselsforløbet danner kroppen selv smertestillende stoffer (endorfiner) og fornemmelsen af, hvordan en ve føles, og hvordan en ve kommer og går, kan i sig selv virke beroligende.

Det kan derfor være vanskeligt på forhånd at tage stilling til, om du ønsker smertelindring under fødslen og hvilken. Vent og se, hvordan fødslen forløber, og hvordan du reagerer på veerne. Herefter kan du vælge, om du har behov for smertelindring.

Fødselsforberedelse kan mindske smerter

Angst, usikkerhed og manglende kendskab til fødselsforløbet kan forværre oplevelsen.

Vi anbefaler derfor, at du deltager i fødselsforberedelsen, så du ved, hvad der sker under din fødsel. Desuden har du/I mulighed for at stille spørgsmålstegn til de tilbud, der findes.

Ikke-medicinsk og medicinsk smertelindring

Vi tilbyder både medicinsk og medicinsk smertelindring.​ Det er vigtigt at gøre sig klart, at en hel smertefri fødsel ikke er mulig.

De ikke-medicinske metoder til smertelindring er akupunktur og steriltvandsdepoter, varmeomslag, varmt vand og badekar, bevægelse og hvile samt vejrtrækning og afspænding.

Der er flere af de ikke-medicinske metoder som du kan bruge derhjemme, og du kan kombinere dem. 

De medicinske smertelindringsmetoder er epiduralblokade, lokalbedøvelse og pudendusblokade, morfin og sme​rtecocktail samt lattergas​. Disse former for smertelindring kan med fordel kombineres med de ikke-medicinske.

Du kan trykke på de enkelte metoder til smertelindring for at få mere information:

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Graviditet, fødsel og barsel

Sygehusvej 10

4000 Roskilde

Se kort

Find vej til Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Besøgstider

Vi har fri besøgstid - vis hensyn. Hviletid kl. 12.30-14.30 og efter kl. 21.00

Ring til os

Mandag-torsdag fra kl. 9.00-15.00
Fredage fra kl. 9.00-14-00

Giv os besked, hvis du er nødt til at melde afbud, ændre din tid eller er forsinket. Så kan vi indkalde en anden, og undgå lange ventetider.