Gå til indhold

Gastric Bypass

Se kontaktoplysninger

Gastric Bypass-operationer bruges til at behandle overvægt og de komplicerede følgetilstande til svær eller ekstrem overvægt.

Hvordan virker en Gastrik Bypass-operation?

En Gastric Bypass operation virker på 3 forskellige måder. Ved en kombination af restriktion, malabsorption og en appetitregulerende (neurohormonel) effekt. 

Restriktion vil sige, fødeindtagelsen begrænses på grund af dannelsen af en lille mavesæk. Malabsorption vil sige, næringsoptagelsen bliver nedsat at omlægge den øvre del af tyndtarmen. Appetitregulering (Neurohormonel) vil sige, der blandt andet sker en stigning af mæthedsskabende hormoner. 

Operationen bliver udført som en kikkertoperation. Der er meget sjældent behov for en åben operation.

Lille mavesæk

Der skabes en lille mavesæk på cirka 20-30 ml. Den lille mavesæk er direkte forbundet med tyndtarmens midterste del. I løbet af måltidet samles maden hurtigt heri. Den øvrige del af mavesækken er blindlukket og forbliver liggende i bughulen. Her producerer den forsat mavesaft, der tømmer sig til tolvfingertarmen.

Eftersom det kun er nødvendigt med en lille mængde føde for at fylde mavelommen, sender den hurtigt et mætningssignal til hjernen, som om hele mavesækken var fuld. Det er en medvirkende faktor, der får patienten til at føle sig hurtigere mæt og dermed spise mindre. 

Ændring af tarmsystemet

Tyndtarmen deles cirka 70 cm nedenfor tolvfingertarmen, og den nedre del sys op til den lille nye mavesæk. Den øvre del sys igen fast på tyndtarmen. Da føden nu passerer uden om tolvfingertarmen og den øverste del af tyndtarmen, optager kroppen færre næringsstoffer og kalorier. 

Saft fra mavesæk, galde- og bugspytkirtel bliver produceret som hidtil, men møder nu først føden i den nedre del af tyndtarmen. Tyndtarmen når derfor ikke at nedbryde al føden, inden den passerer over i tyktarmen og forsvinder ud med afføringen. 

Resultater

I løbet af det første år forventer vi et vægttab på cirka 60-80 % af overvægten. Videnskabelige studier har vist, at langt de fleste bevarer dette vægttab efter 25 år. Samtidig ses en meget positiv virkning på en lang række af de medicinske følgesygdomme til svær overvægt.

Flere studier viser, at mennesker, der er svært overvægtige, oplever en betydelig forbedring i deres livskvalitet efter et betydeligt vægttab.

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Køge

Kirurgisk Afdeling

Mave-tarm Kirurgisk Ambulatorium

Blå fløj R1

Lykkebækvej 1, 1. etage

4600 Køge

Se kort

Sjællands Universitetshospital

Åbningstider

Alle hverdage kl. 8-15

Hvis du er nødt til at melde afbud!
Ring til os med det samme. Så kan vi indkalde en anden patient og undgå lange ventelister.

Ring til os

Alle hverdage kl. 9-13

Tlf. 47 32 31 81

Tlf. 47 32 31 81