Fertilitetsklinikken tilbyder ægdonation som behandling. Ventetiden kan variere fra 6 til 24 måneder afhængig af, om vi har den rigtige donor til dig.
Siden nytår i 2018 tillader loven også dobbeltdonation, altså samtidig donation af både æg og sæd. Når der gøres dobbelt-donation, skal mindst en af donorerne være "ikke-anonym".
Der er forskellige typer af ægdonation, der har betydning for, om dit kommende barn kan møde donoren, når barnet fylder 18 år.
Ægdonation kan være:
- Anonym: Donors identitet vil forblive anonym for altid, og du vil ikke kunne få noget at vide om hende, fraset hårfarve, hudfarve og højde.
- Åben ægdonor: Donor beslutter, hvilke oplysninger du og dit kommende barn må få at vide, og hvornår oplysningerne må frigives. Barnet må kontakte donor, når barnet fylder 18 år.
- Kendt donor: Hvis du kender din egen donor. Donor har ingen retslige forpligtigelser overfor barnet, men donors identitet er åben og kendt for parret.
Har du din egen donor, kan vi i nogle tilfælde starte på behandlingen inden for kortere tid.
Sådan foregår ægdonation
Den mest almindelige måde er, at æg udtages fra æg-donor, befrugtes med mandens sæd eller med sæd fra en sæddonor (dobbeltdonation), dyrkes til blastocyster og fryses. Et æg er en blastocyst, når det i de første dage efter befrugtning deler sig i 100-150 celler.
Herefter gøres du klar til, at en optøet blastocyst kan lægges tilbage i livmoderen. Hvis du har en meget stabil cyklus, kan oplægningen foretages i egen normale cyklus.
Hvis du ikke har en stabil cyklus, opbygges slimhinden med østradiol-tabeletter og før embryooplægningen suppleres med progesteron stikpiller.