Livsstilsfaktorer
Læs om hvordan livsstilen hos manden kan mindske chancen for at blive gravid.
Alkohol
Mænd med et stort, dagligt forbrug af alkohol har øget risiko for nedsat sædkvalitet. Drik ikke mere end de anbefalede 14 genstande om ugen.
Anabolske steroider
Misbrug af anabole steroider er velkendt blandt idrætsudøvere på højt plan, men er også hyppigt brugt blandt helt almindelige motionister. Anabole steroider påvirker sædkvaliteten og niveauet af testosteron negativt.
Al brug af anabole steroider frarådes, mens graviditet planlægges og under selve graviditeten. Ved langvarigt misbrug af anabolske steroider kan det sædproducerende væv blive permanent skadet.
Hash
Hash påvirker sædkvaliteten negativt og kan ses i mandens sædprøve i op til tre måneder efter. Undgå derfor hash, når du planlægger graviditet.
Hormonforstyrrende stoffer
Mænd kommer dagligt i kontakt med en blanding af mange hormonforstyrrende stoffer i hverdagen. Det er for eksempel via madvarer, tøj, shampoo og cremer, elektronik, emballage, husstøv og fra luften.
Der mangler viden om påvirkningen af de enkelte stoffer på mænds frugtbarhed, men når flere af disse stoffer kombineres, får man en "cocktaileffekt". Det vil sige at enkelte stoffer i sig selv måske ikke giver en påvirkning, men flere på en gang kan give en skadelig virkning.
De hormonforstyrrende stoffer, der mistænkes for at påvirke mænds frugtbarhed er:
- Ftalater (phthalater) kan blødgøre plastik og findes herudover i maling.
- Bisphenol A (BPA)
- Der bliver hvert år produceret ca. 700.000 ton bisphenol A (BPA) i EU. Størstedelen af det bruges i fremstillingen af plastmaterialet polycarbonat, som anvendes for eksempel til plastbeholdere, der er beregnet til mad- og drikkevarer, i elektroniske apparater og i biler. Desuden bruges BPA i maling, lak, lim og gulvbelægninger.
- Parabener – anvendes til konservering af mad og kosmetik eller cremer. Parabener kan have samme effekt som det kvindelige kønshormon østrogen.
- UV-filtre. Der forskes herudover i UV-filtre (solcreme), pesticider (landbrug) og organiske opløsningsmidler.
Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at påvirke sædkvaliteten og det sædproducerende væv i testiklerne. Nogle af stofferne kan ophobes i kroppen i årevis og enkelte kan påvirke de børn, vi får.
Det er vanskeligt at undgå disse kemikalier, da de findes i mange produkter og i emballage, det er derfor vigtigt, at brugen af dem reguleres.
Vores bedste råd er, at være opmærksom på disse hormonforstyrrende stoffer og undgå dem, hvor du kan. For eksempel kan du vælge:
- cremer uden parabener
- emballage uden phtalater og Bisphenol A
- at spise økologisk.
Kønssygdomme
Klamydia og gonorré kan give betændelse hos mænd og kvinder, der senere hen kan gøre det svært at blive gravid.
Kønssygdomme smitter typisk ved samleje, den hyppigste af alle er klamydia. Hvis klamydia og gonoréinfektioner ikke behandles, kan infektionen spredes til bi-testiklen og aflukke sædlederen, så sædcellerne ikke kan komme igennem. Det kan være årsag til ufrivillig barnløshed.
Symptomer, du skal være opmærksom på:
- Udflåd fra penis
- Tisser glaskår eller har en brændende fornemmelse ved vandladning
- Kløe eller irritation på penishovedet
- Ømhed eller smerter i testiklerne
- Ved infektion vil hver fjerde mand ikke have symptomer.
Klamydia og gonorré kan forebygges ved brug af kondom. Infektionen behandles nemt med medicin. Det er derfor vigtigt at blive testet, hvis man har haft ubeskyttet samleje.
Læs mere om kønssygdomme, som også kaldes sexsygdomme på Sex og Samfund.
Overvægt
Ligesom hos kvinder, har overvægt også betydning for frugtbarheden.
Svært overvægtige mænd har tre gange større risiko for at have nedsat sædkvalitet og DNA skader i sædcellerne end normalvægtige mænd.
Undervægtige mænd har også øget risiko for nedsat sædkvalitet.
Rygning
Hvis du ryger som mand, bliver din sædkvalitet dårligere.
Rygning påvirker sædkvaliteten hos mænd ved at især bevægeligheden og koncentrationen af sædceller falder i takt med, hvor mange cigaretter manden ryger. Ligesom hos kvinder, er effekten hos mænd kun midlertidig.
Varme
Testiklerne og sædcellerne har det bedst ved 34 graders varme.
Bliver testiklerne varmere end det, kan det påvirke det sædproducerende væv og sædcellernes bevægelighed. Der kan det blandt andet ses på mandens sædkvalitet op til tre måneder efter, hvis han har haft feber, brugt sædevarme, lange karbade og sauna.
Det tager tre måneder fra en sædcelle er dannet, til den er moden til at kunne befrugte et æg.
Adresse
Sjællands Universitetshospital, Køge
Fertilitetsklinikken
Lykkebækvej 14
4600 Køge
Se kort
Find vej til Sjællands Universitetshospital, KøgeRing til os
Træffes mandag-fredag kl. 9.00-12.00 og 14.00-15.00
Sygeplejerske:
Træffes mandag-fredag kl. 13.00-14.00
Laboratorie:
Tidsbestilling til sædanalyse
mandag-fredag kl. 11.00-12.00
Sekretariat
Skriv til os
koe-fertkli@regionsjaelland.dk
Øvrig information
Behandling af ufrivillig barnløshed for kvinder og par, der ønsker sig et barn, baseret på nyeste viden.
Opdateret tirsdag den 20. feb. 2024