Gå til indhold

Voksdug og lego giver overblik

Serviceafsnittet er godt i gang med voksdugsmetoden, der giver et indblik i indretningen af den nye B1-bygning før indflytningen i august 2022.

​De små legofigurer står side om side på bordet og afventer de opgaver, der står på en hel bunke øvekort, og som serviceassistenterne rundt om bordet ivrigt diskuterer, før figurerne kan blive flyttet til deres plads på grundplanen over den nye B1-bygning, der dækker bordpladen.

Kortene bliver læst højt: ”Du møder ind på vagt – hvor gør du af din madpakke og din taske? Hvor henter du en ren seng? Hvordan kommer jeg op på afdelingen med min rengøringsvogn? Hvor fylder du vand og sæbe på din rengøringsvogn? Hvor kan pårørende hente en kop kaffe?”

Spørgsmålene på kortene er mange, og de er formuleret af serviceleder Jette Nielsen og de andre kolleger fra Drift – Service Køge, der har været på kursus i at facilitere voksdugsmetoden. Nu er serviceafsnittet som nogle af de første er gået i gang med at bruge den.

Spørgsmål og svar

”Vi har skrevet de scenarier på kortene ud fra, hvad der kunne være relevant for jer at vide noget om, eller at finde på grundplanen. Når vi sidder her og kigger på det, så kommer der nye spørgsmål, og dem skriver vi ned og laver flere øvekort. Der er ikke svar på alle spørgsmålene i dag, men det får vi efterhånden, når det er muligt,” forklarer Jette Nielsen flokken rundt om bordet.

”Hvor opbevares urene klude og mopper indtil fyraften?” lyder næste spørgsmål fra bunken.
”Ja, det er et af dem, vi ikke har svaret på endnu, så den sætter vi et mærke på,” svarer Jette Nielsen. Kortet får en gul post-it som tegn på senere opfølgning.

”Hvor kan vi lave elektronisk egenkontrol – tilgå pc?” Alle nærstuderer grundplanen for at finde rummene med arbejdsstationer, og det bliver også diskuteret, hvordan arbejdsstationerne og personalerummene skal deles med andre personalegrupper. I den nye bygning bliver der mere vores og fælles, end der bliver dit og mit.

Fælles forståelse rundt om voksdugen

Jette Nielsen vurderer, at voksdugssessionerne har været gode til at give et overblik over, hvordan etagerne i den nye bygning er sammensat.
”At vi alle kan stille os rundt om bordet og se på det samme, bøje os ind over det og flytte en legofigur rundt – det kan et eller andet i stedet for et oversigtskort,” siger hun.

De fire grupper serviceassistenter, der flytter næste sommer, har alle været igennem voksdugssessioner allerede, og der kommer flere frem mod indflytningen. Redskabet indgår også i hverdagen.

”Voksdugen ligger på bordet i personalerummene, og oversigtskortet hænger på væggen. Vi bruger begge dele ofte. Jeg har altid oversigtskortet eller voksdugen med til møder, uanset om det er møde med grupperne, elever eller praktikvejledermøde - for der kommer tit et spørgsmål, hvor man kan pege og vise: her kommer man op i logistikkernen, her kommer mobilskabene ind. Så med voksdugen kommer den grundlæggende viden om den nye bygning på plads inde i hovedet.”

Jette Nielsen tilføjer, at det især gælder for viden om sengeafsnittene.
”Voksdugen kan ikke give samme forståelse af eksempelvis et depot. Der har medarbejderne brug for at komme ud at gå og kigge i de nye bygninger. Mange af medarbejderne siger, at de skal opleve det fysisk for rigtigt at forstå det,” siger hun.

Samarbejde med plejepersonalet

Næste skridt for Jette Nielsen og Service er at finde ud af, hvordan personalebemandingen per etage skal være i den nye bygning. Det bliver klarlagt i december, og til januar kan Service sætte sig sammen med de nærmeste samarbejdspartnere, plejepersonalet.

”Når vi er klar med det, kan vi også noget mere med voksdug. Vi kan blive mere specifikke på scenarierne og spørgsmålene på øvelseskortene, når vi blive mere konkrete sammen med afdelingerne og plejepersonalet,” siger Jette Nielsen.

FAKTA

  • Voksdugsmetoden giver mulighed for at lære at finde rundt og træne konkrete hverdagsscenarier og opgaver i den nye bygning vha. en grundplan over en etage trykt på voksdug og små legofigurer, der kan flyttes rundt på voksdugen og illustrerer af medarbejdere, senge, vogne, robotter mv.
  • I april var et udsnit af medarbejdere fra alle flyttende afdelinger og funktioner på kursus i voksdugsfacilitering, der er tænkt som et redskab i parathedsfase 2 og 3. De handler om at forberede nye arbejdsgange og samarbejder og om uddannelse og træning.
  • Læs mere om voksdugsmetoden – og flere andre metoder - i forandringspakken her på hjemmesiden.​​