Gå til indhold

Dine rettigheder som patient

Se kontaktoplysninger
Som patient i Sundhedsvæsnet har du en række rettigheder. Blandt andet frit sygehusvalg og ret til udredning og behandling. Få overblik over dine rettigheder.

Frit sygehusvalg

Som patient har du frit sygehusvalg. Det betyder, at du frit kan vælge mellem alle offentlige sygehuse.

Hvis ventetiden på din behandling overstiger 30 dage, får du udvidet frit sygehusvalg. Det betyder, at du kan blive behandlet på et privat hospital.

​Ret til udredning og behandling inden 30 dage

Når du er henvist til et sygehus, har du ret til at blive udredt (undersøgt) og behandlet inden for 30 dage fra den dato, hvor vi modtog din henvisning.

Ventetid

"Mit Sygehusvalg" kan du se ventetider på udvalgte behandlinger og operationer på landets offentlige og private sygehuse.

Der gælder særlige forhold for ventetider ved kræft og visse hjertesygdomme.

Ret til kørsel (befordring)

Du skal selv sørge for befordring til og fra undersøgelse eller behandling, hvis dit helbred tillader brug af offentlige transportmidler.

I nogle tilfælde har du ret til at blive kørt til og fra hospitalet. Reglerne er komplicerede. Spørg personalet, hvis du har brug for hjælp.

Læs mere om transport til undersøgelse og behandling.

Tolkebistand

Hvis du som patient har brug for en tolk​, har du ret til at få hjælp. Det er lægen der vurderer, om en tolk er nødvendig for din behandling.

Læs mere om tolkebistand.

Informationer til og fra egen læge eller andre hospitaler

Du skal som hovedregel altid give tilladelse til, at oplysninger om dit helbred gives videre til eller modtages fra andre sundhedspersoner.

Det er ofte nødvendigt at hente eller videregive informationer for at sikre dig det bedste behandlingsforløb.​

Ret til selv at bestemme

Det er altid dit valg, om du vil undersøges og behandles, som vi foreslår. Vi vil sikre, at vi har din tilladelse; det kaldes informeret samtykke.

I særlige situationer, hvor du som patient ikke er i stand til at medvirke aktivt til at vurdere din egen situation, kan lægen starte behandling uden dit samtykke.​​​​

Patientvejledningen

Få information, rådgivning og vejledning om dine rettigheder som patient i Sundhedsvæsenet.

Find flere informationer og kontaktoplysninger i Patientvejledningen.