Scenen er sat for succes i lederrollen!
MERE END 90 DAGE GAMMEL
torsdag den 11. april 2024

I marts havde HR, Ressourcer inviteret afdelingsledelser, mellemledere og relevante nøglepersoner fra det tidligere SUH til workshop, hvor et nyt koncept for onboarding af mellemledere blev præsenteret.
"Hvem onboardede dig i din lederrolle?"
Sådan begyndte onboarding ekspert Christian Harpelund sit oplæg. Spørgsmålet stillede han til de fremmødte ledere. De fleste svarede, som undersøgelser også viser, at det gjorde de primært selv. Det ændres der nu på, og det er til stor begejstring for både stab, klinik og sygehusledelsen!
Ressourcer, HR har i samarbejde med en referencegruppe fra klinikken og onboarding ekspert Christian Harpelund nytænkt måden at onboarde ledere og udviklet et nyt koncept for onboarding af mellemledere.
Onboardingkonceptet kan ses som en lille lederuddannelse, der forløbet 1 år og har fokus på alle 6 ledelsesdiscipliner.
Det består af et værktøjssæt bestående af:
- En velkomstpakke
- Dialogredskaber
- En formel model for ledersparringspartnere
- Kurser og træningsmoduler
- En digital lederside, hvor du som leder kan få overblik over informationer og værktøjer
Med arbejdet sigtes der mod en stærkere og mere sammenhængende ledelseskultur, der i sidste ende vil gavne både medarbejdere og patienter.
- Hele Sjællands Universitetshospital er først og fremmest utrolig heldige. Mellemlederen er det vigtigste og absolut dyreste at miste. Det er dem som onboarder jeres medarbejdere, og derfor er det afgørende, at vi skaber de bedste vilkår for at de lander i rollen, siger Christian Harpelund.
Konceptet har været efterspurgt fra klinikken, og det var nogle begejstrede deltagere, der fik præsenteret materialet.

Chefsygeplejerske Tina Lanther har været en del af referencegruppen, og har undervejs givet input og feedback til materialet. Hun fremhæver at et godt overblik over paletten af opgaver og systemer er afgørende for, at nye ledere kan være på forkant og trives i deres roller
- Det særlige ved mellemledere er, at der er behov for at de hurtigt træder ind i rollen som leder og løfter ansvaret for andre personer og opgaver end dem selv, hvorfor de også hurtigt skal kende diverse systemer til information og styring. For helt nye ledere er onboarding også starten på en ny disciplin, som kan være noget overvældende fordi man kommer til at se alles opgaver i et nyt perspektiv, siger hun.
Alle ledere kan få gavn af materialet
Der er meget at holde styr på som leder både når det gælder systemer og arbejdsgange, og derfor kan værktøjerne gavne både nyansatte og erfarne ledere, der har brug for en genopfriskning.
Tina Lanther fortæller, at selvom de på Hæmatologisk Afdeling ikke står og skal onboarde en ny mellemleder på nuværende tidspunkt, så skal de hjem og gennemgå materialet sammen. De erfarne mellemledere får nemlig en ny vigtig rolle som ledersparringspartner:
- Som erfarne mellemledere vil de blive ledersparringspartnere til nye ledere, så det giver også dem et godt fundament i sparringen at kende til indholdet af onboardingmaterialet og kunne henvise dertil. Det styrker netværksdannelsen mellem nyansatte og gamle mellemledere og det højner den samlede kvalitet for onboarding.
Du kan se nærmere på materialet på det lokale intranet for det tidligere SUH. Her har man lavet en ny lederside, hvor materiale, undervisning og skabeloner er samlet.
Klik her: SUH lederside
Næste fase - Vi deler de gode erfaringer
Arbejdet med lederonboarding er et projekt, der blev igangsat på det tidligere SUH. I samarbejde med HR har sygehusledelsen derfor besluttet, at vi i første omgang udruller konceptet på afdelinger fra det tidligere SUH. Det tidligere Nykøbing F. har nemlig allerede et onboardingkoncept for mellemledere og afdelingsledelser.
Nykøbing F. implementerede deres koncept i 2022 og har gode erfaringer med at klæde mellemledere og afdelingsledelser på gennem møder med nøglepersoner fra Staben og vicedirektører. De to koncepter bygger på mange af de samme principper, og ambitionen om at klæde SUH’s ledere godt på er bærende i begge koncepter.
HR vil indsamle erfaringer og feedback fra begge koncepter, og vil herefter udvikle et fælles koncept for det fusionerede SUH.