Gå til indhold

Mikrokirurgisk rekonstruktion med eget fedtvæv

Find information om mikrokirurgisk rekonstruktion (bl.a. DIEP, TMG, ALT lap).

Hvad er mikrokirurgi og rekonstruktion med eget væv?

Mikrokirurgi er operationer på bl.a. blodkar og nerver, som er så små, at der kræves mikroskop og specialinstrumenter for at operere på dem. Med mikrokirurgi er det mulig flytte kroppens væv fra ét område til et helt andet eller at sy nerver sammen, som er gået itu.

I plastikkirurgi bruges mikrokirurgi f.eks. til brystkræftpatienter, som ønsker at få genskabt et bryst meget eget væv, men teknikkerne kan også anvendes til flytte væv andre steder på kroppen. 

Udredning

I plastikkirurgisk ambulatorie møder du til samtale og undersøgelse ved en læge. Lægen vurderer sammen med dig, om det er muligt med mikrokirurgi at genskabe et bryst eller dække et større sår ved at flytte væv til området. Det kræver, at der er tilstrækkeligt væv at hente et andet sted på kroppen, og at dine blodårer er sunde.

Operationstyper

Plastikkirurger kalder det en ”fri” lap, når kroppens væv flyttes fra ét sted til et andet. De hyppigste typer af frie lapper navngives med forkortelser på baggrund af det blodkar, der bruges til at forsyne lappen med iltet blod.

Her er et par eksempler:

- DIEP-lap (Dybe Inferiore Epigastriske Perforanter): En lap, der indeholder hud og fedt fra om-rådet under navlen. Denne lap er fyldig og velegnet til at genskabe et bryst.

- TAP-lap (ThorakodorsalArteriens Perforanter): En lap, der indeholder hud og fedt over den store ”vingemuskel” på siden af ryggen. Denne lap er slank og egner sig godt til store sår på arme, ben eller i hoved-halsområdet.

- TMG-lap (Transvers Myokutan Gracilis): En lap, der indeholder muskelvæv fra inderlåret. Lappen er god til at dække sår på arme og ben eller til at genskabe muskelfunktion.

- ALT-lap (AnteroLateral Thigh): En lap, der indeholder hud, fedt og evt. bindevævshinde fra lårets yderside. Lappen kan bruges til at dække større områder med vævstab på kroppen.

Behandling

​Operationen udføres i fuld bedøvelse. Du skal være indlagt ca. to-fem dage efter en mikrokirurgisk rekonstruktion. Vi tilser operationsområderne under indlæggelsen for at sikre, at vævet overlever og heler på sin nye plads.

​Opfølgning

Hvis der skal fjernes sting efter operationen, får du en tid til trådfjernelse ca. 14 dage efter operationen. Vi planlægger også en tremånederskontrol, til tidlig vurdering og samtale om resultatet af operationen. ​