Gå til indhold

Hudkræft

Hvad er hudkræft?
Hudkræft er den mest almindelige form for kræft i Danmark og kan inddeles i to store grupper:

• Basalcelle hudkræft
• Pladecelle hudkræft

Basalcelle hudkræft er den mest almindelige og fredelige type. Den vokser næsten udelukkende lokalt og langsomt i huden uden at sprede sig til resten af kroppen. Pladecelle hudkræft kan være lidt mere aggressiv. Den vokser hurtigere og kan i få tilfælde sprede sig til nærmere lymfeknuder og andre steder på kroppen.


Udredning
Der vil blive taget en vævsprøve af din egen hudlæge, som viser, hvilken type kræft du har. Ved første undersøgelse i ambulatoriet beslutter vi, hvilken behandling du skal have afhængig af kræfttypen, placeringen og størrelsen.
Oftest skriver vi dig op til en operation inden for 4 uger. Andre løsninger kan være fjernelse af hudkræften med det samme, henvisning til strålebehandling eller henvisning til Dermatologisk Afdeling.


Behandling
På Plastik- og Brystkirurgisk Afdeling er behandlingen for hudkræft en operation med kirurgisk fjernelse af hudkræften. I enkelte tilfælde bliver du bagefter henvist til efterbehandling med stråler. Basalcelle hudkræft kan til tider skrabes af eller behandles med forskellige medicinske cremer – eventuelt kombineret med lys. Nogle gange kan basalcelle hudkræft også behandles med stråleterapi og uden operation.
Hvis vi vurderer, at en operation ikke er nødvendig, bliver du henvist til videre behandling på enten Dermatologisk Afdeling eller til stråleterapi.


Opfølgning
Efter endt behandling vil de fleste patienter overgå til kontrol via henvisende læge. Patienter med non-melanom hudkræft, som er lokaliseret til specielle områder på krop og ansigt, vil blive tilbudt ambulant kontrolforløb efter endt behandling.