Gå til indhold

Stråleterapi (Næstved)

Se kontaktoplysninger
Behandling af kræftsygdomme med stråler på Næstved Sygehus. Strålebehandling gives også som lindrende behandling for at dæmpe gener ved kræftsygdomme.

Typer af stråleterapi

I Stråleterapien behandler vi en række kræftformer med stråler. Strålebehandling kan også gives som lindrende behandling for at dæmpe en række gener ved din kræftsygdom.​ Vi behandler med to typer stråling:

  • ​Røntgenstråling: Det er som almindelig røntgenfotografering, men strålerne har større rækkevidde og evne til at trænge gennem kroppen. Vi bruger røntgenstråling til at behandle områder dybt inde i kroppen
  • Elektronstråling: Det er som røntgenstråler, men har en kort rækkevidde på nogle centimeter. Vi bruger elektronstråling til at behandle områder tæt på kroppens overflade.

Strålerne sætter en proces i gang i cellerne, men du bliver på intet tidspunkt radioaktiv. Du kan sagtens være sammen med din familie og andre, selvom du har fået strålebehandling.

Dit forløb

Vi planlægger dit forløb sammen med dig og dine pårørende. Det er vigtigt, du ved hvad der skal ske, og at du føler dig tryg. Kontakt os, hvis du har spørgsmål i forbindelse med dit forløb.​ Det kan være en god idé at skrive spørgsmålene ned hjemmefra, så du husker at få svar alle dine spørgsmål.

Inden strålebehandlingen​

Du bliver kaldt ind til en CT-scanning, inden du starter med din første strålebehandling. På baggrund af denne scanning kan vi nøje definere området, hvor behandlingen skal gives. Ved hjælp af avanceret computerteknologi bliver der skræddersyet en personlig behandlingsplan til dig.

Strålebehandling​

Første​ strålebe​handling

Ved din første strålebehandling indstiller personalet apparatet. Det gør vi ud fra markeringerne af området, der skal behandles. Indstillingerne bliver kontrolleret med et eller flere røntgenbilleder. Behandlingen bliver først givet, når billederne er blevet godkendt. Du skal afsætte cirka 1-1½ time til den første strålebehandling. 

Her bliver du også informeret om, hvordan behandlingen foregår, samt hvilke bivirkninger du kan få i forbindelse med strålebehandlingen. De efterfølgende gange varer indstillingen og behandlingen cirka 15 minutter fra du går ind i behandlingsrummet, til du går ud igen. Du skal bare gå direkte hen til venterummet ved det apparat, hvor du skal behandles. Behandlingen foregår på samme måde hver gang.

Strålebe​ha​ndling -​ hvordan føles det?

Under selve behandlingen kan du ikke mærke eller se strålerne. Du kan høre en svag "summen", når apparatet afgiver strålerne.

Under behandlingen

Under behandlingen skal du ligge alene og helt stille. Selve behandlingen varer kun få minutter. Personalet må ikke være i behandlingsrummet under behandlingen, men vi kan både se og høre dig via den TV-overvågning, der er i behandlingsrummet.

Gennem hele behandlingsforløbet er du velkommen til at tage en pårørende med. Af sikkerhedsmæssige årsager kan vi ikke tilbyde den pårørende at komme med hen til behandlingsrummet hver gang, men det er muligt at komme med ind efter aftale med personalet. 

Bivirkninge​r af behandlingen

Eventuelle bivirkninger afhænger af, hvilket område på din krop der bestråles. Behandlingspersonalet er specialister i rådgivning, vejledning og afhjælpning af dine bivirkninger, og står til rådighed gennem dit hele behandlingsforløb.​

Frivillige Patientstøtter fra Røde Kors

På afdelingen kommer der jævnligt frivillige patientstøtter fra Røde Kors. De frivillige tilbyder at hyggesnakke, lytte, læse højt, gå små ture og hjælpe patienten på samme måde som en pårørende. De frivillige fra Røde Kors kan kendes ved, at de bærer røde skjorter samt et ID-skilt.

Patientstøtterne har modtaget uddannelse i at være frivillig på et sygehus, og har tavshedspligt. Det frivillige arbejde er udelukkende et supplement til de opgaver, som det ansatte personale løser.​ 

Mens du venter

Hver dag har vi mange patienter til undersøgelse og behandling. Hvis der kommer alvorligt syge patienter med akut opstået eller livstruende sy​gdom, kan der opstå ventetid, så vi bliver nødt til at rykke vores aftale med dig. Vi gør alt, hvad vi kan for at holde de aftalte tider. Er der ventetid i ambulatoriet, informerer vi dig løbende.​​

Mens du venter, kan du tage plads i venteværelset, tage noget at drikke og benytte vores gæstenet (wifi). Eventuel kode kan du få udleveret af personalet.

Besøg på sygehuset: Vigtig information

Du ka​n gøre en forskel

Som pårørende kan du støtte og hjælpe. Både praktisk, men også ved at lytte og stille spørgsmål.

  • Tag med på sygehuset.
  • Hjælp med det praktiske.
  • Lyt efter og husk, hvad personalet fortæller.
  • Stil spørgsmål til undersøgelser og behandling. Skriv gerne spørgsmålene ned hjemmefra.

Husk som gæst på sygehuset

  • Vask og sprit dine hænder.
  • Vis hensyn til personalet og andre patienter.
  • Sæt din telefon på lydløs.
  • Benyt høretelefoner, hvis du hører musik eller ser film på din telefon, tablet eller computer.

Hygiejne

Rene hænder redder liv - bakterier og virus spr​eder sig via hænderne. Vask dine hænder grundigt - og sprit dem af bagefter. Så er risikoen for at sprede bakterier mindre.

Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Blomster

På grund af hygiejne må du ikke medbringe planter med jord på. Afskårne blomster er ok.

Kontakt

Adresse

Næstved Sygehus

Stråleterapien

Onkologisk Afdeling

Rådmandsengen 5

4700 Næstved

Se kort

Find vej på Næstved Sygehus

Åbningstider

Hverdage kl. 8.00-16.00

Ring til os

Alle hverdage kl. 7.30-16.00

Tlf. 56 51 32 40

Tlf. 56 51 32 40

Skriv til os

Digital post

Øvrig information

Hvis du er nødt til at melde afbud: Ring til os med det ​samme. Så kan vi indkalde en anden patient og undgå lange ventelister.​​​​​​​​​​​​