Gå til indhold

Onkologisk Ambulatorium (Roskilde)

Se kontaktoplysninger
Medicinsk behandling af kræftsygdomme efter indkaldelse. For eksempel kemoterapi eller anden medicin, som gives samme dag.

Undersøgelse og behandling

Vi undersøger og behandler kræft med medicin, kemoterapi eller anden medicin samme dag. Du bliver behandlet på Onkologisk Ambulatorium efter henvisning. I Roskilde behandler vi:

 • Mave-tarm-kræft
 • Lungekræft
 • Gynækologisk kræft​

Dit forløb

Vi planlægger dit forløb sammen med dig og dine pårørende. Det er vigtigt, at du ved, hvad der skal ske, og at du føler dig tryg. Fra første møde får du en overordnet kontaktsygeplejeske. 

Dine pårørende er meget velkomne til at være med i ambulatoriet. Især ved vigtige samtaler kan være en fordel at være flere til at høre og huske informationerne. Stil gerne spørgsmål, hvis du er i tvivl. Det gælder også dine pårørende. 

​Første samtale

Når du kommer til den første samtale, taler vi om, hvilken behandling, vi kan tilbyde dig mod din kræftsygdom. Når du får selve behandlingen, kan det være i form af:

 • Tabletter
 • Drop i blodåre
 • En kombination af tabletter og drop i blodåre.

Der kan være behov for behandlinger eller indgreb som supplement til den medicinske behandling, for eksempel:

 • Blodtransfusion
 • Tapning af væske i bughule eller lunger
 • Anlæggelse af veneadgang.

Vi vurderer dine symptomer og/eller bivirkninger, hvis du har akut behov, som ikke kræver indlæggelse.

Virkning af medicinsk behandling​

Medicinsk kræftbehandling slår kræftceller ihjel, men rammer også de normale celler, da medicinen bliver ført rundt i kroppen med blodet. Kræftceller er mere modtagelige over for medicinsk kræftbehandling end de normale celler.

Mange kræftceller dør straks, andre dør senere. I bedste fald forsvinder kræftcellerne helt med medicinsk kræftbehandling. De stoffer, der bruges til medicinsk kræftbehandling, giver ofte bivirkninger.

Det er forskelligt, hvordan man reagerer på behandlingen og påvirkes af eventuelle bivirkninger. Bivirkningerne vil dog næsten altid være til at håndtere, især når man er forberedt på dem.

Før behandlingen fortæller både din læge og sygeplejerske dig, hvilke bivirkninger du kan få. Bliv ikke forskrækket. Vi er nødt til at nævne alle potentielle bivirkninger, selv om du sandsynligvis kun vil få nogle enkelte bivirkninger. Samtidig får du råd om, hvordan bivirkningerne kan afhjælpes og eventuelt behandles. 

Find mere information om potentielle bivirkninger, og hvordan du kan afhjælpe dem.

Intravenøs behandling og tabletter

Medicinsk kræftbehandling kan gives som:

 • Væske (i et drop) direkte i en blodåre. Det kaldes intravenøs behandling. Intravenøs behandling over flere døgn gives ved hjælp af en pumpe (en selvtømmende flaske), som du går hjem med.
 • Tabletter eller kapsler.

Intravenøs behandling gives som regel ambulant. Hvis behandlingen er længerevarende, kan det være nødvendigt at være indlagt. På sygehuset får du lagt en tynd plastikkanyle i en blodåre – enten i håndryggen eller på underarmen.

Medicinen blandes op med væske i en pose, som forbindes med en plastikslange til kanylen (drop). Hvis du skal have medicinsk kræftbehandling i drop gennem lang tid, eller hvis dine blodårer er meget tynde eller ligger dybt under huden, kan det være en fordel for dig at få lagt det, man kalder et permanent venekateter. 

Det er en tynd plastikslange, som bliver lagt i en stor blodåre og slutter tæt på hjertet. Venekateteret bliver liggende, så længe du er i medicinsk kræftbehandling. Skal du have medicinsk kræftbehandling som tabletter/kapsler eller via pumpe, får du medicinen med hjem.

Forholdsregler

Kræft smitter ikke, og behandlingen påvirker ikke de mennesker, du er sammen med. Der kan være affaldsstoffer fra den medicinske kræftbehandling i sved, urin og afføring op til fem døgn efter behandlingen.

Mængden af affaldsstoffer er så lille, at den ikke udgør nogen risiko for dine pårørende. Du kan leve som du plejer. Vi anbefaler dog følgende:

 • Tag daglige brusebade.
 • Hold god hygiejne efter toiletbesøg.
 • Brug papir til at tørre op, hvis der spildes opkast eller urin. Bagefter skal du vaske området med vand og sæbe.
 • Vask tøj og sengetøj som du plejer. 

​Hvis du modtager hjælp fra hjemmeplejen, bliver de informeret om, at du får kemoterapi. Da sundhedspersonalet kan være i kontakt med flere, som får kemoterapi, er der udarbejdet arbejdsmiljøregler. Du kan derfor opleve, at personalet i visse situationer bærer overtrækskittel eller handsker for at beskytte sig selv.​

Besøg på sygehuset: Vigtig information

Du ka​n gøre en forskel

Som pårørende kan du støtte og hjælpe. Både praktisk, men også ved at lytte og stille spørgsmål.

 • Tag med på sygehuset.
 • Hjælp med det praktiske.
 • Lyt efter og husk, hvad personalet fortæller.
 • Stil spørgsmål til undersøgelser og behandling. Skriv gerne spørgsmålene ned hjemmefra.

Husk som gæst på sygehuset

 • Vask og sprit dine hænder.
 • Vis hensyn til personalet og andre patienter.
 • Sæt din telefon på lydløs.
 • Benyt høretelefoner, hvis du hører musik eller ser film på din telefon, tablet eller computer.

Hygiejne

Rene hænder redder liv - bakterier og virus spr​eder sig via hænderne. Vask dine hænder grundigt - og sprit dem af bagefter. Så er risikoen for at sprede bakterier mindre.

Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Blomster

På grund af hygiejne må du ikke medbringe planter med jord på. Afskårne blomster er ok.

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Onkologisk Afdeling og Palliative Enheder

Onkologisk ambulatorium

Vestermarksvej 13, 1. sal

4000 Roskilde

Se kort

Find vej til Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Ring til os

Sekretær: Tidsbestilling, aflysning, undersøgelser, breve
Mandag - torsdag kl. 09.00-15.00
Fredag kl. 09.00-14.00

Sygeplejerske: Symptomer, bivirkninger og behandling
Mandag - fredag kl. 08.15 - 11.00 og 14.00-15.30

Skriv til os

Øvrig information

Medicinsk behandling af kræftsygdomme efter indkaldelse. For eksempel kemoterapi eller anden medicin, som gives samme dag.