Gå til indhold

Højt stofskifte

Til dig, der har fået konstateret for højt stofskifte og er gravid.

Højt stofskifte

Skjoldbruskkirtlen sidder foran på halsen. På lægesprog kaldes den for glandula thyreoidea, og for højt stofskifte kaldes thyreotoksikose eller hyperthyreose. Skjoldbruskkirtlen danner to livsvigtige hormoner: Tyroksin og Trijodthyronin (T4 og T3). T4 og T3 regulerer og påvirker stofskiftet i hver eneste celle i kroppen (hjerne, nerver, hjerte, muskler m.m.).
Når skjoldbruskkirtlen danner for stor mængde T4 og T3, får man for højt stofskifte, og det påvirker alle celler i kroppen.
Man stiller diagnosen ved en blodprøve, som måler de hormoner, der regulerer stofskiftet.
Mange patienter, men ikke alle, med forhøjet stofskifte har også samtidigt en forstørret skjoldbruskkirtel, dette kaldes struma.

Årsager til for højt stofskifte

De hyppigste årsager til forhøjet stofskifte er

  • Graves sygdom: Sygdommen er en autoimmun sygdom, hvor der dannes antistoffer, som stimulerer kirtlen.
  • Struma Nodosa toxica: Godartede knuder i skjoldbruskkirtlen, der danner for meget hormon.
  • Subakut thyreoditis: Forbigående tilstand, der skyldes virusinfektion.

Symptomer

Forhøjet stofskifte kan begynde pludseligt eller gradvist med symptomer som uro, nervøsitet, rastløshed, rysten, på hænderne, træthed, svedtendens og muskeltræthed. Andre symptomer er hjertebanken og vægttab og afføringen kan være løsere og hyppigere end normalt.

Behandling

Når du er gravid, behandles forhøjet stofskifte med medicin, der hæmmer dannelsen af stofskiftehormoner i skjoldbruskkirtlen. Herved kan dit stofskifte holdes normalt.

De midler, vi bruger i Danmark er:
1) Thycapzol eller Neo-Mercazole og
2) Propylthiouracil

Du vil følges af en læge i Ambulatorium for Gravide, men også af en endokrinolog (medicinsk læge med ekspertviden i stofskiftesygdomme) i Køge, som ud fra dine blodprøver vil bestemme dosis af medicinen.

Graviditeten

Det er meget vigtigt, at du fortsætter med at tage din medicin, når du bliver gravid, da det kan være skadeligt for både dig og dit barn, hvis du ophører med behandlingen. Et normalt stofskifte hos moderen har betydning for barnets stofskifte og er afgørende for en normal vækst. Graviditeten behøver ikke forværre din sygdom, tværtimod er der nogen der oplever en bedring og har brug for mindre medicin.
Du vil blive fulgt af både en fødselslæge og en jordemor i graviditeten. Du vil blive henvist til Køge endokrinologisk afdeling, hvor du vil blive fulgt af en endokrinolog.
Du skal have taget blodprøver ca. hver 4. uge. Udover nakkefoldsskanningen og skanningen i uge 18-20 vil du blive tilbudt en skanning i uge 28 og 34, hvor man vurderer, om dit barn tager på i vægt, som det skal. Barnets skjoldbruskkirtel vil man i nogle tilfælde også skanne, da denne kan blive forstørret.

Fødslen

Hvis der ikke er opstået andre komplikationer i din graviditet, kan du føde normalt.

Barselsperioden

Barnet har efter fødslen en lille risiko for at få for lavt eller for højt stofskifte. Derfor anbefaler vi, at dit barn efter fødslen undersøges af en børnelæge. Børnelægen vil ofte anbefale, at der tages en blodprøve fra navlesnoren lige efter fødslen - og en blodprøve fra barnet ca. 5 og 10 dage efter fødslen.

Amning

Du kan frit amme dit barn, selv om du får medicin.


Du kan læse mere på Stofskifteforenings hjemmeside: Stofskifteforeningen