Gå til indhold

Selve fødslen

Se kontaktoplysninger
Her kan du få information om hvordan fødslen kan forløbe, samt hvilke indgreb der bruges, når der er brug for at fremme fødslen.




Latensfasen 

I latensfasen ”lærer” kroppen at lave veer og finder ud af, hvad den skal. Latensfasen tilbringes ofte derhjemme og kan vare alt fra få timer til flere døgn. Nogle oplever veerne i latensfasen som smertefulde, men for andre er de ikke noget særligt. I denne fase er det vigtigt at skabe de bedste rammer for kroppen til at lave veer, så fødselshormonet oxytocin fremmes. Her kan ro, nærhed, afspænding og berøring hjælpe din krop godt på vej.

Det kan du gøre for at slappe af i latensfasen:

  • Få blid massage
  • Tage et varmt bad
  • Brug en varmepude til smertelindring
  • Tag gode dybe vejrtrækninger
  • Lytte til god musik.

Husk at alt hvad der føles rart og beroligende, samtidig virker fremmende på din krops evne til at håndtere veerne. Barnets rotation er også bestemmende for, hvordan fødslen skrider fremad. Derfor kan det også være en god ide at være i bevægelse. 

Vi ved at lange latensfaser på over et døgn kan skyldes, at barnet ikke er helt optimalt indstillet i bækkenet. Fasen kan derfor koste mange kræfter, og I er altid velkomne til at ringe og få vejledning til, hvordan I bedst kommer videre i fødslen. Der er også mulighed for at komme og få smertelindrende medicin.

Varighed

Latensfasen varer per definition, indtil livmodermunden er 4-6 cm åben.

Læs om de hormoner, der påvirker din krop under fødslen (pdf)

Fødslens hormoner

Udvidelsesfasen

Udvidelsesfasen er der, hvor det tunge vearbejde begynder og kroppen virkelig arbejder. Når kroppen går ind i den del af fødslen, har kvinden ofte brug for vejledning fra en jordemoder, og for mange vil det være tid til at komme ind på fødegangen. På dette tidspunkt kommer veerne ofte med 3 minutters interval og varer et godt minut.

Som under latensfasen er det i udvidelsesfasen vigtigt, at kvinden føler sig tryg og så vidt muligt er afspændt, så kroppen kan arbejde og hun kan åbne sig. Bevægelse er godt, fordi det fremmer barnets rotation og nedtrængning gennem bækkenet. Prøv at klare veerne ved hjælp af dybe rolige vejrtrækninger og tænk på at hvile og lade batterierne op, når der er pause. Der bruges meget energi, så det er også godt at spise og drikke jævnligt.

I denne fase er jordemoderen meget hos dig/jer og for at give støtte og vejledning. Du kan have god gavn af smertelindring i denne fase.

Varighed

Det er vanskeligt at sætte tid på, hvor hurtigt livmodermunden udvider sig, da det ofte sker i ryk. Normalbegrebet er bredt og nogen udvider sig hurtigt mens andre er længere tid om det. Vi vil dog helst at livmodermunden åbner sig mindst ½ cm i timen, vurderet over 3-4 timer. Hvis fremgangen er langsommere end det, vil jordemoderen tale med jer om ve-fremmende tiltag/opsætning af vestimulerende drop. Udvidelsesfasen varer frem til, at livmodermunden er fuldt åben, det vil sige 10 cm.

Nedtrængningsfase

Barnet skal trænge ned gennem bækkenet, for at kunne blive født. Ofte begynder nedtrængningen samtidig med kvinden udvider sig, men ligeså tit står barnet i bækkenindgangen, når livmodermunden er helt åben, og begynder først derefter at trænge ned. I denne fase skal der skal gode veer til, som bedst opnås med tryghed, afspænding, energi og bevægelse. For at kunne trænge ned gennem bækkenet skal barnet rotere, og det vil hjælpe, hvis kvinden er i bevægelse og ændrer stilling undervejs. Det er normalt at have tiltagende lyst til at presse i denne fase. Din jordemoder vil hjælpe dig med at håndtere det.

Varighed

Denne fase kan vare kort eller længe, og der kan være en glidende overgang til næste fase, pressefasen. Hvis fasen skønnes at vare mere end 3 timer, anbefaler vi brug af vestimulerende medicin, eller lignende tiltag, for at fremme processen.

Pressefase

Pressefasen begynder sædvanligvis, når barnets hoved er kommet så langt ned, at man kan mærke det lige indenfor skedeindgangen. Når man presser, føles det ligesom at skulle på toilettet med afføring. Tit kommer pressetrangen spontant og kroppen ved nøjagtigt, hvad den skal gøre. Andre gange hjælper jordemoderen til, for at få en god presseteknik. Det er hårdt arbejde at presse, men der er pauser mellem presseveerne, hvor det er vigtigt at hvile og lade op, få ros, få lidt at drikke eller lignende. Det er ofte en god idé at skifte stilling undervejs i pressefasen - din jordemoder vil guide dig. Lige inden barnet fødes arbejder jordemoderen tæt sammen med dig om at få barnet skånsomt ud, så du undgår store bristninger. Måske skal du gispe, for at barnet ikke kommer alt for hurtigt ud.

Varighed

Det er meget forskelligt, hvor lang tid pressefasen varer. Den kan varer alt fra 5 minutter til 2 timer.

Indgreb i fødslen

Af forskellige årsager, kan det nogle gange være nødvendig at gribe ind i fødslen og fremme barnets fødsel. Det kan man gøre ved brug af:

Indgreb i fødslen

Hent Indgreb i fødslen som pdf

Hjemmefødsel

Hjemmefødsel er en mulighed, hvis din graviditet og fødsel forløber helt normalt. Din egen læge vil visitere dig til hjemmefødselsordningen, hvis du allerede fra start ved, at du vil føde hjemme.

Hvis du senere i graviditeten bestemmer dig for at føde hjemme, vil din konsultationsjordemoder omvisitere dig til hjemmefødselsordningen.

​Læs mere om hjemmefødsel i Region Sjælland.

Efterfødselssamtale

Du har mulighed for at få en efterfødselssamtale ved behov. Du kan kontakte sektretæren på tlf: 47 32 40 43

Mere information

Læs mere om fødsler i www.patienthåndbogen.dk.​​​​​

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Graviditet, fødsel og barsel

Sygehusvej 10

4000 Roskilde

Se kort

Find vej til Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Besøgstider

Vi har fri besøgstid - vis hensyn. Hviletid kl. 12.30-14.30 og efter kl. 21.00

Ring til os

Mandag-torsdag fra kl. 9.00-15.00
Fredage fra kl. 9.00-14-00

Giv os besked, hvis du er nødt til at melde afbud, ændre din tid eller er forsinket. Så kan vi indkalde en anden, og undgå lange ventetider.

Tlf. 47 32 40 40

Tlf. 47 32 40 40

Akutte opkald

Tlf. 47 32 40 73

Tlf. 47 32 40 73