Gå til indhold

Ambulant fødsel

Se kontaktoplysninger
Få information om muligheden for ambulant fødsel.




Hvad er en ambulant fødsel?

En ambulant fødsel er en fødsel hvor den nybagte familie tager direkte hjem fra fødegangen, ca. 4-6 timer efter fødslen.

Hvem kan føde ambulant?

Hvis graviditet og fødsel er forløbet normalt, og både mor, partner og barn er velbefindende, kan fødslen foregå ambulant.

Tilbuddet om ambulant fødsel gælder både førstegangs- og flergangsfødende.

Hvilke overvejelser bør man gøre sig?

Det kræver opbakning fra partneren og forståelse fra den nærmeste familie/netværk, da I som nye forældre skal have ro de første dage.

Den allerførste tid med et spædbarn kan være overvældende, og der kan dukke mange spørgsmål op. Derfor tilbydes I hyppig kontakt til jordemoder og sundhedsplejerske som skal være med til at sikre, at I får en god start på tilværelsen som forældre.

Ønsker I en ambulant fødsel kan vi tilbyde:

  • Ophold på fødestue i op til 6 timer efter fødslen. Fødes barnet sent om aftenen eller om natten, har I som udgangspunkt mulighed for at overnatte til næste morgen.
  • Vejledning før I går hjem om amning, hvad I kan forvente de første dage efter fødslen og hvor I kan henvende jer, hvis I har spørgsmål.
  • Telefonopkald dagen efter fødslen af en jordemoder med hjælp til amning og drøftelse af, hvordan mor og barn har det.
  • Konsultation i vores barsels-ambulatorium to til tre dage efter fødslen. Her vil der være en opfølgning på, hvordan det går, samtale om fødslen, samt PKU blodprøve og hørescreening af jeres nyfødte barn.
  • Ved behov kan barselsafsnittet kontaktes pr telefon de første 7 dage efter fødslen døgnet rundt, hvor en jordemoder eller sygeplejerske kan svare på spørgsmål. Tlf 47324022
  • Et tidligt barselsbesøg af en sundhedsplejerske fire til fem dage efter fødslen.

Praktisk information

  • Medbring tøj til mor og barn samt autostol eller barnevogn til hjemturen. 
  • Køb store hygiejnebind (natbind) til de første dage, da blødningen kan være kraftig. I vil få udleveret bind til det første døgn inden I forlader fødegangen.
  • Lav gerne aftaler med familie/ venner/naboer om praktisk hjælp til madlavning, indkøb, tøjvask, pasning af søskende og lign. Lidt færdiglavet mad i fryseren er også en stor hjælp til de første par dage.
  • Sæt begrænsninger på antallet og længden af besøg. Beslut jer f.eks. for at have fast besøgstid i dagene efter fødslen, og meld det ud til familie og venner allerede inden fødslen.
  • Deltag gerne i fødsels- og forældre-forberedelse, så I er trygge og godt informeret om tiden efter fødslen og de tilbud, der er til jer.

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Graviditet, fødsel og barsel

Sygehusvej 10

4000 Roskilde

Se kort

Find vej til Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Besøgstider

Vi har fri besøgstid - vis hensyn. Hviletid kl. 12.30-14.30 og efter kl. 21.00

Ring til os

Mandag-torsdag fra kl. 9.00-15.00
Fredage fra kl. 9.00-14-00

Giv os besked, hvis du er nødt til at melde afbud, ændre din tid eller er forsinket. Så kan vi indkalde en anden, og undgå lange ventetider.

Tlf. 47 32 40 40

Tlf. 47 32 40 40

Akutte opkald

Tlf. 47 32 40 73

Tlf. 47 32 40 73