Gå til indhold

Den første tid

Find gode råd og informationer om den første tid som mor. Læs blandt andet om barselgymnastik, sex og samliv efter fødslen, rygning og alkohol.

Gode råd og informationer

​Blødning efter fødslen

Efter fødslen kan du bløde svarende til en kraftig menstruation. Der vil kunne komme små blodklumper de første døgn, hvilket er helt normalt.

Efter nogle dage vil blødningen aftage til en mængde som ved menstruation og herefter skifte til blodigt udflåd med varierende udseende. Din blødning aftager i løbet af 6-8 uger.

Så længe du har blødning/udflåd, er der en sårflade i livmoderen, hvor moderkagen sad.

For at mindske risikoen for betændelse i livmoderen, bør du undgå:

  • karbad
  • havbad
  • svømmehal
  • tamponer
  • samleje uden kondom.

Får du smerter i underlivet, ændrer udflådet lugt, udseende eller mængde eller du får feber, skal du henvende dig til din praktiserende læge eller ringe til akuttelefonen.

Træn din bækkenbund efter fødslen

Efter fødslen er det en god ide, at du laver knibeøvelser i bækkenbunden flere gange dagligt.

Se forslag til øvelser i pjecen ”I form efter fødslen”, som du får udleveret på afdelingen. Ved undersøgelsen hos din praktiserende læge 8 uger efter fødslen, kan du bede lægen om at undersøge, om du bruger dine bækkenbundsmuskler rigtigt, når du kniber.

Du kan downloade en app til din smartphone fra gynzone.dk, hvor du kan få hjælp til at træne din bækkenbund.

Sex og samliv efter fødslen

Mange kvinder har begrænset lyst til sex umiddelbart efter fødslen. Tolerance, hengivenhed og ømhed er basis for at genoptage samlivet.

Du kan opleve smerter ved bristninger, klip eller ar. Skeden kan være øm og tør på grund af hormonforandringer. Vandbaseret glidecreme kan hjælpe på dette. Generne aftager oftest over tid.

I ni måneder har I ikke skullet tænke på prævention, det skal I nu. Snak sammen om, hvilken præventionsform i skal benytte. I bør bruge kondom de første 8 uger af hensyn til infektionsrisiko. Din læge vil vejlede i prævention ved 8-ugers undersøgelsen.

Find mere information om seksuelt samliv efter fødslen på sexogsamfund.dk.

Eller hent pjecen:

Når 2 bliver til 3 ​

Din rolle som forælder

For både mænd og kvinder er det en stor forandring at blive forældre. Cirka hver 4. kvinde og hver 8. mand reagerer med psykiske eller fysiske symptomer, som kan ligne stress- eller depression. Det kan hjælpe dig at fortælle andre, hvordan du har det.

Brug din partner, familie, veninde, sundhedsplejerske eller din læge. Læs mere på gaia-instituttet.dk.

Nærhed og øjenkontakt hjælper barnets udvikling

Det er vigtigt, at I har nær- og øjenkontakt med jeres barn. Vi råder jer til at lægge mobilen fra jer, nyde jeres barn og være nærværende. Nærhed og øjenkontakt er især afgørende for barnets udvikling og trivsel.

Rygning bør undgås

Spædbørn er meget følsomme over for røg i lungerne. Hvis barnet udsættes for røg, har barnet fem gange større risiko for at få astmatisk bronkitis, mellemørebetændelse og andre infektioner i luftvejene. Nikotin udskilles i modermælken.

Hvis det er meget nødvendigt for dig at ryge, anbefaler vi i ammeperioden, at du:

  • ryger så lidt som muligt
  • ryger lige efter en amning
  • ryger udenfor

Få mere råd og vejledning på stoplinien.dk eller STOP-Linien tlf. 80 31 31 31. Vi ved godt, at det er svært, at stoppe. Vi vil gerne hjælpe dig med at tage kontakt til stoplinjen, hvis du har brug for hjælp.

Alkohol udskilles i modermælken

Ammende kvinder rådes til at være tilbageholdende med at drikke alkohol. Har du indtaget alkohol, kan barnets påvirkning af alkohol mindskes ved at undlade at amme i 2-3 timer for hver indtaget genstand.

Praktiserende læge 8 uger efter fødslen

Otte uger efter fødslen kan du få en gynækologisk undersøgelse og en samtale om præventive metoder hos din praktiserende læge. Du skal selv bestille tid til denne undersøgelse.​​​​​​​​​​​