Gå til indhold

Barnets trivsel

Find informationer, råd og anbefalinger til mor og barn i tiden efter fødslen.

Tegn på trivsel

Mange forældre bliver i tvivl om, hvorvidt barnet trives. De gode tegn på trivsel er, at barnet:

  • ser sund og lyserød ud – ikke grå eller bleg.
  • vågner og er interesseret i at spise.
  • er opmærksomt og veltilpas, når det er vågent.
  • tisser og har afføring svarende til alderen.

Læs mere i Sundhedsstyrelsens pjece

Sunde børn - Til forældre med børn i alderen 0-2 år

Vent med sutten til amningen fungerer

Det er en god ide at vente med at introducere sut til amningen er veletableret og mælken er løbet til. Når I tilbyder barnet en sut, er der risiko for at forstyrre amningen, fordi barnet måske ikke sutter hyppigt nok hos mor til at produktionen af mælk bliver holdt ved lige.

Hvis barnet bruger sut, så vær opmærksom på, at barnet ikke sover for længe ad gangen med en sut i munden. På den måde kommer sutten ikke til at erstatte et måltid.

Gulsot

Et nyfødt barn får ofte nogle dage efter fødslen gulsot, som giver huden et gulligt skær. Gulsot skyldes affaldsstoffet bilirubin, som ophobes i blodet i de første dage efter fødslen. Bilirubin udskilles normalt i løbet af barnets første uge, når barnet får mælk.

Barnet kan blive sløvt og have svært ved at spise på grund af gulsoten. Det er derfor nødvendigt at vække barnet hver 3.-4. time for at lægge det til brystet, hvis barnet er gult.

Bliver jeres barn gul i huden ned over kroppen til bleniveau og det hvide område i øjnene, skal I kontakte jeres praktiserende læge, sundhedsplejersken eller Afsnit for svangre og barsel for at få vurderet, om barnet skal have foretaget en blodprøve.

Er barnet fortsat gult efter 14 dage, skal I henvende jer til jeres praktiserende læge.

Hudpleje af nyfødt

Skift barnets ble mindst fem gange i døgnet eller hyppigere ved afføring.

  • Vask barnet dagligt med rent vand i ansigtet samt i alle hudfolder.
  • Vask øjnene fra øjenkrogen og ud mod tindingen.
  • Vask barnet bag ørerne, under hagen, i armhuler, håndflader og i lysken.
  • Vask barnet mindst en gang dagligt omkring kønsorganerne, og altid efter afføring. Rent vand er tilstrækkeligt, men hvis afføringen klæber eller farver meget på huden eller urinen lugter skarpt, kan I bruge lidt uparfumeret sæbe.
  • Vask eventuelt barnets hår én eller to gange om ugen med uparfumeret shampoo.
  • Red barnets hår dagligt med en almindelig kam eller tættekam for at forebygge arp. Håret redes både mod og med hårretningen for at stimulere hovedbunden.

I kan bade barnet én til to gange om ugen eventuelt hyppigere ved behov. Vandet skal være rent og være ca. 37 grader varmt. Ved at stikke albuen i vandet kan du mærke om temperaturen føles tilpas og neutral - som din egen kropstemperatur.

Når navlen er helet og tør i navlebunden, kan I tilsætte et par dråber olie i badevandet. Inden badet med olie bør I vaske barnets ansigt, eventuelt indgnide håret med shampoo og vaske barnet omkring kønsorganerne.

Navlepleje

Navlesnoren og vævet i den nedbrydes ved en naturlig proces. Det kan lugte eller væske lidt, når navlen bliver nedbrudt. Oplever I dette, kan I vaske navlen med vand og uparfumeret sæbe efter behov og skylle med rigeligt rent vand, så sæberester fjernes.

Normalt er det sådan, at jo mindre du skyller navlen, jo før falder navlestumpen af. Det sker som regel i løbet af 6-10 dage.

Første undersøgelse hos praktiserende læge

Den første lægeundersøgelse af barnet finder sted, når barnet er 5 uger gammelt. Nogle praktiserende læger tilbyder første undersøgelse i barnets første uge. I skal selv kontakte jeres praktiserende læge for at bestille tid.

Sundhedsplejen

Sundhedsplejerskerne vil i de fleste kommuner kontakte jer inden for den første uge efter fødslen for at aftale et hjemmebesøg. Har I brug for kontakt med sundhedsplejersken før, kan I rette henvendelse til jeres kommune.

Vitaminer

Vi anbefaler at alle børn får D-vitamin i de første måneder. Vi anbefaler også jernvitamin til børn med en fødselsvægt under 2500 gram.

Anbefalinger til børn født fra fulde 37 uger:

  • 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin dagligt fra barnet er to uger til to år.
  • Børn der vejer mindre end 2500 gram skal have cirka 8 mg. jerntilskud dagligt indtil barnet er seks måneder.

Anbefalinger til børn født før uge 37 (præmaturt):

  • 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin dagligt fra barnet bliver udskrevet, og til barnet er to år.
  • Hvis barnet vejer mindre end 1500 gram, anbefaler vi, at barnet får cirka 8 mg. jerntilskud dagligt, indtil barnet er tolv måneder.
  • Hvis barnet vejer mellem 1500-2500 gram, anbefaler vi, at barnet får cirka 8 mg. jerntilskud dagligt, indtil barnet er seks måneder. Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have 4 mg. hver dag eller 8 mg. hver anden dag.

Flere informationer​

Læs mere om gode råd i den tidlige tid med spædbarn:

trygmedbarn.dk​ kan du finde små filmklip med gode råd i den tidlige tid med barnet. Find eksempelvis videoer om amning.​