Gå til indhold

Ringorm

Se kontaktoplysninger
Hårbundsringorm er ikke en ormeinfektion, men en svampeinfektion i hår og hårbunden. Infektionen ses oftest hos børn.

​Hvordan bliver man smittet med ringorm?

Det medicinske navn for svampeinfektionen er tinea capitis. Svampene er ganske små organismer, der kaldes dermatofytter. ​​Der findes forskellige slags dermatofytter. Nogle findes på mennesker, og kan smitte fra person til person. 

Andre dermatofytter ses hos dyr som hunde og katte, marsvin og kvæg og kan smitte fra dyr til menneske. Svampeinfektion i hårbunden er mest almindelige hos børn, og nogle gange skaber svampeinfektionen små epidemier, da det er smitsomt. 

Hvordan ser hårbundsring​orm ud?

Symptomerne og udseende kan variere, men normalt ses hårtab og knækkede hår. Hos personer med sort hår ses knækkede hårstubbe og sorte prikker i det smittede område. Nogle gange ses rødme i huden og små pustler eller hvide prikker. 

I svære tilfælde ses et større område med sårskorper eller bylder fyldt med pus. Det kaldes også kerion. Hvis svampeinfektionen ikke behandles, risikerer man permanent hårtab. 

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles ved at der sendes hår og hudskrab til undersøgelse. Det er vigtigt at vide, hvilken svamp der er skyld i infektionen, fordi nogle svampe smitter fra menneske til menneske og andre smitter fra dyr til mennesker. Smittekilden skal findes og behandles, så man kan forhindre yderligere smitte. 

Svampeprøven tages af en læge med en lille børste/kam eller skelignende, som redes gennem håret og ganske forsigtigt kradses der i hårbunden. Det kan også være nødvendigt at trække nogle af de syge hår ud. Nogle gange tages der også prøver fra de andre børn i familien for at undersøge om de også skulle have infektionen, selvom de ingen symptomer har.

Hvordan behandler​ man hårbundsringorm?

Normalt behandles svampeinfektion med tabletter eller væske, der skal synkes. Din læge vælger den type af medicin du skal have, afhængig af hvilken type svamp det er. Der tages blodprøver inden man begynder at tage tabletterne og flere gange under behandlingen. Medicinen skal tages i 4-12 uger. Du skal ses af en læge flere gange undervejs, så lægen kan se om medicinen virker. 

Samtidig med tabletbehandlingen anvendes ofte en medicinsk shampoo eller creme, der indeholder svampedræbende middel. I de tilfælde hvor der er risiko for at de andre børn eller voksne i familien kan blive smittet med svampen, bruges den medicinske shampoo også til de børn og voksne.

Den mest brugte medicin er:

  • Terbinafin
  • Griseofulvin

​Den mest brugt shampoo er ​Ketoconazol. Shampooen skal masseres ind i det våde hår og virke i 3-5 minutter før den skylles ud af håret. Hvis der er bare pletter i hårbunden eller ringorm i huden, kan lægen vælge at supplere behandlingen med en svampecreme. 

De mest brugte cremer er:

  • Terbinafin
  • Ketoconazol
  • Clotrimazol
  • Miconazol.

Blodprøvekontrol

Det er vigtigt, du husker, at dit barn skal have taget de aftalte blodprøver, selvom I har aflyst jeres tid hos lægen. Det er den eneste måde lægen kan se, om dit barn fortsat tåler medicinen. 

Hvornår må mit barn gå blandt andre børn?

Børn med hårbundsringorm må gerne gå i vuggestue, dagpleje, børnehave eller skole, så snart de er kommet i behandling.

Forholdsregler

Forældrene skal informere i vuggestue, dagpleje, børnehave eller skolen hvis barnet er smittet med svamp som kan smitte til andre børn. På den måde, kan andre forældre få undersøgt deres barn og barnet kan hurtigt komme i behandling, hvis det også er smittet.

Alt tøj, sengetøj, håndklæder med mere skal vaskes ved minimum 60 grader. Tøj som ikke kan tåle at blive vasket ved så høj temperatur, kan lægges i blød i Rodalon natten over. Rodalon kan købes i de fleste supermarkeder. 

I de tilfælde hvor det er et dyr, der har smittet et menneske, skal dyret undersøges og behandles af en dyrlæge. Familie og legekammerater/klassekammerater må ikke dele hårbørster, huer, håndklæder eller andre personlige ting, før læge har fortalt, at svampeinfektionen er helt væk. Barn et må ikke gå til frisør, før lægen har fortalt, at svampeinfektionen er helt væk.​

Afbud

Hvis du bliver forhindret i at møde til en lægekontrol, er det vigtigt, du melder afbud i så god tid som muligt. Dermed får andre mulighed for at få en lægekontrol.

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Dermatologisk Afdeling

Sygehusvej 5

4000 Roskilde

Se kort

Find vej til Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Ring til os

Hverdage kl. 8.00-12.00

Tlf. 47 32 26 00

Tlf. 47 32 26 00

Skriv til os

Øvrig information

Undersøgelse og behandling af hudsygdomme og kønssygdomme.