Gå til indhold

Neglesvamp

Se kontaktoplysninger
Neglesvamp skyldes en infektion med mikroskopiske svampe, som spreder sig fra huden på tæerne eller fingrene til neglene, som derved inficeres.

H​vorfor får man neglesvamp?

Den mest almindelige grund til neglesvamp skyldes smitte med en speciel skimmelsvamp kaldet en dermatofyt. Nogle gange skyldes det andre skimmelsvampe eller gærsvampen Candida. 

Det er som oftest tåneglene der bliver inficeret med svamp. Det er vigtigt at vide, hvilken svamp der er tale om, fordi behandlingen kan være forskellig afhængig af svampearten.

Man skal være opmærksom på, at ikke alle negleforandringer skyldes svampeinfektion. Negleforandringer kan også opstå i forbindelse med negletraumer, for små sko eller hudsygdomme som psoriasis og eksem. Hvis man har dårligt blodomløb eller sukkersyge, får man lettere neglesvamp. 

Hvordan viser neglesvamp sig?

Neglesvamp viser sig ved, at neglen bliver fortykket og hvid-gullig misfarvet. Nogle gange løsner neglen sig fra neglelejet og huden. En samtidig fodsvamp viser sig ved, at huden mellem tæerne revner, skæller og klør. 

Negleforandringer ved fingrene er ofte ledsaget af smerter, rødme og hævelse af huden omkring neglene, og der kan komme pus ud ved neglebåndet. Denne type infektion skyldes oftest gærsvampen Candida og ses hos personer, der er udsat for langvarig fugt på hænderne.

Hvordan stiller man diagnosen?

Det er vigtigt at tage negleprøver og sende dem til undersøgelse for neglesvamp. Lægen skraber eller klipper småstykker af den forandrede negl og sender det til undersøgelse. Afhængig af hvilken undersøgelse lægen bestiller, kan det tage fra få dage op til 4 uger, inden der kommer svar på prøverne.

Hvordan behandles neglesvamp?

Behandlingen kan tage flere måneder, og desværre er det ikke altid, at behandlingen virker. Lægen vil tale med om fordele og ulemper ved behandlingen. Du skal huske, at det er din beslutning, om du vil behandles eller ej. Der er to former for behandling: ​

  • Tabletter eller kapsler
  • Svampedræbende creme eller special neglelak.

​Den bedste behandling er tabletter eller kapsler, som du skal spise.

Hvis infektionen ikke er særlig udbredt, kan du måske nøjes med at smøre med en svampedræbende creme eller en speciel neglelak. Det er vigtigt, at behandlingen følges nøje, for at opnå det bedste resultat. Det kan også være, at din læge vil behandle med en kombination af tabletter og creme/neglelak.

Nogle typer svampemedicin kan give bivirkninger, hvis de kombineres med visse typer af andet medicin. Det er derfor vigtigt, at du fortæller lægen, hvis du tager medicin eller kosttilskud.

Behandlingen tager tid​

Behandling af neglesvamp tager lang tid, fordi negle gror langsomt. Fingernegle gror hurtigere end tånegle. Det forklarer, hvorfor det tager længere længere tid at behandle tåneglesvamp end fingerneglesvamp.

Lægen afgør hvilken type medicin der skal behandles med, ud fra hvilken type svamp man er inficeret med. Noget medicin skal man tage dagligt i lang tid, andet medicin skal man holde pauser med ind i mellem. Lægen forklarer, hvad du skal gøre.

Medicinen kan ikke reparere den del af neglen, der er angrebet af svamp. Medicinen virker ved, at den nye negl kommer ud rask. Den del af neglen, der er svamp i, skal altså vokse ud. Neglesvampen kommer igen i cirka 1 ud af 5 tilfælde af neglesvamp. De mest almindelige tabletbehandlinger til voksne er:

  • Tablet Terbinafin 250 mg en gang dagligt i 2 måneder for fingernegle eller 3 måneder for tånegle. 
  • Kapsel Itraconazol 200 mg x 2 dagligt i en uge efterfulgt af 3 ugers pause. Dette gentages en gang for fingernegle og to gange for tånegle.
  • Kapsel Itraconazol 200 mg dagligt i 3 måneder.
  • Kapsel Fluconazol 150 mg ugentligt i 3-6 måneder for fingernegle og 6-12 måneder for tånegle.

De mest almindelige medicinske neglelakbehandlinger er:

  • Amorolfin som anvendes 1-2 gange ugentligt.
  • Ciclopirox som anvendes 1 gang dagligt.

Det er vigtigt, at det fortykkede neglevæv fjernes for eksempel ved at file neglene tynde.

Kontrol under behandlingen

Hvis du er i tabletbehandling, skal du have taget blodprøver. Ofte tages der blodprøver før behandlingen påbegyndes og herefter tages en kontrolprøve cirka 1 måned efter behandlingen. Din læge fortæller dig hvor ofte du skal have taget blodprøver.

Bivirkninger

Hvis du får kvalme, opkast, svær hovedpine, diarré eller hududslæt, skal du kontakte afdelingen.

Hvordan undgår jeg at få neglesvamp?

Man kan desværre ikke være helt sikker på, at man ikke får neglesvamp igen. Her er et par gode råd, som kan være med til at forebygge:

  • Fodsvamp skal behandles hurtigt med svampedræbende creme, fordi det kan udvikle sig til neglesvamp.
  • Familiemedlemmer med fod​svamp skal også behandles.
  • Du skal ikke dele håndklæder eller strømper med andre.
  • Strømper og håndklæder skal vaskes ved minimum 60 grader. Alternativ kan du lægge tøjet i blød i Rodalon ® i 24 timer før vask ved lavere temperatur.
  • Brug badesko i svømmehaller for at undgå at blive smittet.
  • Sørg for at tørre fødderne grundigt, når de er våde.

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Dermatologisk Afdeling

Sygehusvej 5

4000 Roskilde

Se kort

Find vej til Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Ring til os

Hverdage kl. 8.00-12.00

Tlf. 47 32 26 00

Tlf. 47 32 26 00

Skriv til os

Øvrig information

Undersøgelse og behandling af hudsygdomme og kønssygdomme.