Gå til indhold

Kompressionsbehandling

Se kontaktoplysninger
Du skal begynde behandling med kompressionsbind, fordi dine ben er hævede.

Hvorfor skal kompressionsbind bruges?

I dine underben er der nogle blodkar, der hedder vener. De fører blodet tilbage til hjertet. Forskellige lidelser i venerne kan medføre, at de ikke virker, som de skal. Dette betyder, at der ophober sig væske i underbenet. 

Hvad sker der når venerne ikke fungerer optimalt?

Huden bliver spændt og kan føles øm og eventuelt give smerter. Der kan være så meget væske i benet, at det siver ud gennem huden. Nogle gange går huden i stykker og der kan opstå sår. 

Har man haft hævede ben igennem lang tid, kan det give forandringer i huden. Huden kan blive tør og skællende, fordi hævelsen medfører nedsat næring i huden. Hævelse i huden kan i sig selv medføre eksem.

Der dannes rødbrune områder, som er jernaflejringer fra de røde blodlegemer. De forsvinder ikke igen. Huden kan blive elfenbensfarvet og tynd. Dette skyldes forandringer af bindevævet.

Hvorfor er det ikke godt at have hævede ben?

Når benene er hævede, er det svært for næringsstoffer og ilt at trænge ud i vævet. Ilt og næringsstoffer bruges blandt andet til dannelse af nye hudceller. Når benene er hævede, er det også svært at få affaldsstoffer ført bort. Ilt har meget stor betydning for at sår kan hele. Hævede ben er derfor med til at forsinke sårhelingen.

Hvem vurderer, hvornår du skal bruge kompressionsbind?

Det er altid lægen der vurderer om du skal bruge kompressionsbind og hvilken type. Ligeledes om bindet skal tages af om natten.

Hvordan virker kompressionsbind?

Kompressionsbind giver et tryk på underbenene. Dette får dine vener til at fungere bedre. Det betyder, at hævelsen i benet aftager.

Hvad kan du gøre hvis kompressionsbindet falder ned?

Det kan ske kompressionsbindet bliver slapt, og falder ned i løbet af dagen. Så har det ingen virkning, og skal lægges om. Kontakt dem, der har ansvaret for at lægge kompressionsbindet. 

Hudpleje

Den spændte hud kan nemt briste, og der er risiko for dannelse af flere sår. Forebyggende kan du smøre dine underben ind i en fugtighedscreme.

Andet som kan hjælpe

Selv om du har kompressionsbind på, er der andet der kan hjælpe med at fjerne væske fra dine ben: 

  • Gå nogle ture.
  • Rejs dig ofte og gå rundt, hvis du har stillesiddende arbejde eller af anden årsag sidder meget.
  • Placer benene op på en skammel, når du sidder ned.
  • Vip foden op og ned, når du sidder.

Vask af bindene

Kompressionsbindene kan vaskes i vaskemaskine. Bindene må ikke hænges til tørre, fordi det ødelægger elastikken. De skal lægges flat til tørre fx på et håndklæde.

Økonomisk tilskud

For nogle mennesker kan det være nødvendigt at bruge kompressionsbind resten af livet. Man kan ofte erstatte kompressionsbindene med en kompressionsstrømpe. Dette skal ske i samråd med læge og bandagist.

Din egen læge kan samtidig søge om tilskud til kompressionsstrømperne. Du kan få to par strømper gratis om året.

 

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Dermatologisk Afdeling

Sygehusvej 5

4000 Roskilde

Se kort

Find vej til Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Ring til os

Hverdage kl. 8.00-12.00

Tlf. 47 32 26 00

Tlf. 47 32 26 00

Skriv til os

Øvrig information

Undersøgelse og behandling af hudsygdomme og kønssygdomme.