Gå til indhold

Fnat (Scabies)

Se kontaktoplysninger
Fnat er små mider, der kun kan ses under mikroskop.

​Hvad er fnat?

Den befrugtede hunmide graver gange i det øverste hudlag, hvor den lægger 2-3 æg dagligt. Æggene udvikles til larver og til fuldt udviklede mider i løbet af cirka 7-14 dage. Fnatmider lever i 4-6 uger.

Hvordan får man fnat?

Man smittes med fnat, når en befrugtet hunmide kommer på huden. Dette kræver nær kropslig kontakt med en smittet person, ved længerevarende direkte berøring eller sjældnere ved at dele seng og tøj. Hos patienter med nedsat immunitet kan fnat have form som skorpefnat med mange mider. Skorpefnat smitter ved mindste berøring og også ved at dele seng og tøj.

Symptomer på fnat

  • Kløe
  • Udslæt med små blærer eller røde knopper på huden, især mellem fingrene, ved håndled, i armhuler og omkring kønsdele.

Kløen begynder 3-6 uger efter man er smittet.

Behandling med Nix-creme

Behandlingen gennemføres bedst om aftenen med bad næste morgen. Behandlingen skal gentages efter 1 uge. Alle medlemmer af husstanden skal behandles samtidig for at undgå at smitte hinanden.

Behandling med svovlvaseline 6%

Behandlingen skal gentages 3 dage i træk. Alle medlemmer af husstanden skal behandles samtidig for at undgå at smitte hinanden.

Behandling med Tenutex

Behandlingen gennemføres bedst om aftenen med bad næste aften. Alle medlemmer af husstanden skal behandles samtidig for at undgå at smitte hinanden.

Behandling med Stromectol

Stromectol er en tabletbehandling der gives i nogle tilfælde.  Du skal tage det antal tabletter, som lægen fortæller, på én gang i dag og igen om 1 uge. Stromectol skal sluges hele med et glas vand. Du bør ikke spise i to timer før og i to timer efter du har taget tabletterne.

Alle medlemmer af husstanden skal behandles samtidig for at undgå at smitte hinanden. Det er lægen, der vurderer hvilken behandling de øvrige medlemmer af husstanden skal have.

Hvor længe varer kløen?

Selv om fnatmider er udryddet ved behandlingen, er det helt almindeligt, at kløen fortsætter i 2-3 uger efter endt behandling. Hvis kløen er meget generende kan man smøre med binyrebarkhormon i en kort periode.

Hvis du tror, du har fået bivirkninger

Kontakt Dermatologisk Afdeling.

Spørgsmål

Hvis du er patient på afdelingen, er du velkommen til at ringe, hvis du har spørgsmål til behandlingen. Hvis du ikke er patient på afdelingen, skal du kontakte din egen læge.

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Dermatologisk Afdeling

Sygehusvej 5

4000 Roskilde

Se kort

Find vej til Sjællands Universitetshospital, Roskilde

Ring til os

Hverdage kl. 8.00-12.00

Tlf. 47 32 26 00

Tlf. 47 32 26 00

Skriv til os

Øvrig information

Undersøgelse og behandling af hudsygdomme og kønssygdomme.